Vi modtager ikke ordrer pt.
Vi modtager ikke ordrer pt.
  • optænding i pizzaovn
  • optænding i pizzaovn
Udgivet d. 29-05-2019 23:00

Første optænding af din stenovn – Guide, tips & tricks

Når du har fået samlet din pizzaovn skal den ”modnes” med små bål inden der for alvor fyres op til høje temperaturer. I den her proces skal man have lidt tålmodighed. Din ovn skal have lov at hærde godt op og komme af med den sidste fugt fra produktionen af stenene og cementen. Start et bål op i din ovn når du kommer hjem fra arbejde, og hyg lidt om det i løbet af aftenen, mens du drømmer om alle de fantastiske pizzaer, brød og retter du snart skal lave i din ovn. Inden du skal i seng lukkes ovnens låge til og bålet skal have lov til at ulme ud i løbet af natten. Næste dags bål startes op lige sådan, og snart vil din ovn være klar.

Hvorfor er modningen af ovnen vigtig?

Når din ovn er blevet støbt, enten af dig selv eller af producenten, er der i den proces dannet en masse fugt i byggematerialerne. Selvom ovnen virker til at være tør, så gemmer der sig stadig en masse fugt i sten, samlinger og mørtel. Ved at modne ovnen langsomt bliver ovnen hærdet og klar til at modstå et buldrende bål efterfølgende.
Hvis man ikke får modnet sin ovn inden man fyrer endeligt op vil fugten i byggematerialerne begynde at koge indeni stenene. Dampen fra det kogende vand vil søge ud af stenene, og kuplen vil i mange tilfælde sprænge eller flække. Ud over det kosmetisk vil være ærgerligt, så vil ovnen heller ikke være hærdet igennem og dermed være svagere i konstruktionen.

Skal ovnen være isoleret når den modnes?

Ja, din ovn skal være isoleret når du begynder at fyre op i den. Er din ovn ikke isoleret når du tænder op i den vil du opleve at den har et stort og hurtigt varmetab, og derfor kan vi ikke holde den vedvarende lave temperatur i mange timer.

 

Modnings af din stenovn – et 5 dages projekt.

Vigtigt: Har du selv bygget eller samlet din ovn er det vigtigt den våde cement er hærdet efter producentens forskrifter. Altså skal cementen hærde naturligt inden der fyres op i ovnen første gang.

Dag 1: 150 ° C i 6 timer

Det første bål du laver i din ovn skal laves i midten af ovngulvet. Lav en bund af 3-4 mellemstore stykker brænde (6 x 6 cm ca. – længde passende til ovnens størrelse) Ovenpå dem bygger du så et lille bål med mindre stykker træ (2 x 2 cm). Tænd op med avispapir eller med miljøvenlige optændingsblokke.

PROTIP: Brug aldrig optændingsblokke med sprit eller petroleum i din stenovn

Har din ovn en låge skal den ikke sættes helt i, men stå lidt på klem så der kommer luft og træk ind til bålet. På de første par dage kan det være vanskeligt at holde gang i bålet uden at fyre for meget op, så godt med lufttræk kan hjælpe dig med at holde gang i ilden.

Temperaturen skal holdes på 150° C. Hellere 20° C for koldt end 20° C for varmt de første par dage. Det er nemlig her du for alvor hærder din ovn op til mange års brug, så det er vigtigt at være tålmodig! Bålet skal løbende vedligeholdes med mindre stykker træ for at holde en stabil temperatur.

Når du måler ovnens temperatur kan du bare holde øje med det indbyggede termometer i din ovn. Har din ovn ikke et indbygget termometer kan du også bruge et infrarødt lasertermometer. I det tilfælde skal ovnens temperatur måles i øverste halvdel af ovnens kuppel og ikke på ovnens gulv. Infrarødt termometer kan købes på FoodFreaks.dk

PROTIP: Et infrarødt termometer er en stor hjælp både når du skal bage pizza, men også når du begynder at nørde med din pizzadej. Så har temperaturen på dejen nemlig indflydelse på den færdige pizza.

Dag 2: Gentag samme proces ved 175 ° C

Dag 3: Gentag samme proces ved 200 ° C

Dag 4: Gentag samme proces ved 240 ° C

Dag 5: Gentag samme proces ved 275 ° C

Efter de 5 (laaange) dage er din ovn nu klar til at blive tændt helt op med et bål til madlavning. Den endelige temperatur du skal have i din ovn for at lave mad afhænger af hvad du skal lave. Optændingen af ovnen til madlavning sker på samme måde som de foregående dage, men du kan nu godt tillade dig at fyre lidt hårdere op i ovnen med større stykker træ fra starten af.

Sidebemærkninger

Når du fyrer op i din ovn skal du bruge tørt løvtræ. Løvtræ er det optimale at bage med da det har en høj brændværdi og lavt harpiksindhold. Har du først én gang fyret op med gran, så ved du også at det soder og sprutter ubelejligt. Overfladebehandlet træ (malet, imprægneret, olieret) er selvfølgelig et no-go.

Husk aldrig at bruge vand i din ovn til at slukke for bålet eller sænke temperaturen når du bager. Det slider på din ovn, og kan få den til at slå revner. Hvis du har problemer med at styre varmen, så brug hellere mindre stykker træ og vedligehold bålet oftere.