Vi modtager ikke ordrer pt.
Vi modtager ikke ordrer pt.
Udgivet d. 03-06-2019 08:22

FAQ om saltning

Hvad er forskellen på nitritsalt og almindelig salt?

Forskellen på almindelig salt og nitritsalt er at i nitritsalt er der tilsat natriumnitrit (E250). I Danmark er den højeste koncentration af nitrit blandet med almindeligt kokkesalt 0,6%.

Opskriften siger halv nitritsalt. Det har jeg ikke, så hvad gør jeg?
Du bruger bare almindelig salt i hele blandingen.

Skal jeg bruge groft salt eller almindelig salt?
Det er en temperamentssag. Til lagesaltning er det nemmest med fint salt da det opløses hurtigere i lagen.
Til tørsaltning kan det være nemmere med groft salt, da det kan være nemmere at dosere.

Hvor meget skal jeg salte?

Det står i din opskrift. Mange bruger en standard saltlage med f.eks 125 gram salt pr liter vand, og så tilpasser tiden i lagen efter hvilke emner der skal saltes. Men har du ingen erfaring, så brug opskriften.

Skal jeg bruge sukker i min lage?
Det kan du sagtens. Sukkeret vil bidrage med smag, og være med til at konservere. I vores moderne køkken er det dog primært for smagens skyld at vi tilsætter sukker. Bruger du almindelig hvis sukker/melis vil du bidrage med sødme. Men bruger du farinsukker eller mørk muscovado sukker får du også nuancer af lakrids, tobak og chokolade.

Må jeg komme friske krydderurter i min lage?
Nej! Friske krydderurter skal blancheres først så du undgår at få jordbakterier med i lagen. Tag eventuelt et par dl af lagen og kog op med dine krydderurter, og hæld det så tilbage i din samlede lage.

Kan jeg komme andre ting i min lage?
Ja, der er rig mulighed for at eksperimentere med sin lage. Prøv f.eks med øl, te, vin, frugtsaft, rødbeder (farver din fødevare kraftigt), birkesaft eller hvad du ellers tænker vil kunne bidrage med en oplevelse. Husk på at der skal være plads til at lege i køkkenet.

Kan jeg genbruge min saltlage?

Ja. Dog vil noget af salten i lagen være brugt, så nyt salt skal tilføjes. For at kende koncentrationen af salt kan du købe en saltlagemåler.
Til hjemmeproduktion anbefaler vi at bruge en ny saltlage hver gang.