Vi modtager ikke ordrer pt.
Vi modtager ikke ordrer pt.
Forsiden » Grill og Røg » Røgeovne

Professionel madlavning med de bedste Røgeovne

Når du skal lave god mad, er det vigtigt at have udstyr af topkvalitet. Hos os har vi samlet de bedste røgeovne på markedet til entusiatiske rygere. Vores røgeovne er effektive både til koldrøgning og varmrøgning. 

Sorter efter: Standard Pris: lav Pris: høj Navn: a-å Navn: å-a Besparelse

Disse røgeovne bliver brugt af de professionelle, men også af hyggelige amatør-røgere, og de sikrer dig hurtig og effektiv madlavning, hvor ovnen kan komme op på de rigtige temperaturer for både koldrøgning og varmrøgning. Alle vores modeller er lette at bruge og gør det let at være mesterrøger. Røgeovnene er fremstillet af solide materialer, der holder ovnen flot og funktionel i mange år frem.

Da du har plads til mange røgemner i disse ovne, er de perfekte til når der skal laves mad til fester og middagsselskaber, men derfor kan man jo alligevel godt ryge et enkelt stykke bacon eller en lakseside en gang imellem. Der er jo ingen der siger at ovnen skal stop-fyldes hver gang. Maden du laver i ovnene vil være gennemført ned til mindste detalje og du vil imponere dine gæster på flere måder. Disse ovne er perfekte til alt mellem ost og lam, fugl eller fisk. Og selvfølgelig - Hjemmelavet bacon i kilovis!

 

Røgeovn – en oldgammel madlavningsmetode får nyt liv

Røgning af maden er en konserveringsmetode, der stammer helt tilbage fra oldtiden. Vores forfædre opdagede allerede dengang, at madrester, der blev røget, kunne holde sig længere og smagte godt. Senere under Vikingetiden begyndte man at hænge maden op i loftet og lade røgen fra bålet i vikingehytten stige op og røge fisken. Nu om dage er det heldigvis muligt at få maden til at holde sig med køleskabe og frysere. Men dette betyder dog ikke, at madrøgning ikke længere anvendes – tværtimod er det blevet mere populært end nogensinde at røge sin egen mad. De fleste kan lide den røgede smag, som kommer fra røgningen, og med en røgningsovn er det muligt at røge maden på den måde, som du har lyst til. Så kan du få røget mad, der passer 100% til dine smagsløg.

Længe har røgning være forbeholdt professionelle kokke, grillentusiaster og store røgerier. For bare 10 år siden var det stort set umuligt at købe røgningsudstyr i Danmark, men pga. den nye ”gør det selv”-bølge, der er opstået i Danmark, er det blevet muligt for alle danskere at røge deres egen mad.

Lige meget hvem du er, har du mulighed for at finde en røgeovn, der passer til dine behov. Så kan du selv blive herre over din mad, og hvilken smag den skal have.

Hedder det (ikke) en rygeovn?

Det danske sprog er en sjov størrelse. For i daglig tale er der mange der kalder det for en rygeovn. Og det er der i og for sig ikke noget forkert i. Sproget forandrer sig, og i dag er det lige så rigtigt at kalde det for en rygeovn som en røgeovn. Og vi ved jo alligevel allesammen godt hvad det betyder uanset hvilken af talemåderne der bruges. Så du må gerne kalde det en rygeovn hos os. Det gør vi også selv en gang imellem!

Kold-, halvvarm- og varmrøgning – hvad er forskellen?

Der er som udgangspunkt tre temperaturer, som du kan røge din mad med: Koldrøgning, varmrøgning og halvvarm røgning. Når maden koldrøges, bliver maden ikke udsat for mere end 15-22 grader. Denne røgningsmetode er perfekt til fedtfyldte madvarer f.eks. spegepølser, leverpølse, fisk og spæk, hvor du ikke ønsker at smelte fedtet. Koldrøgning er en utrolig effektiv røgningsmetode, da røgen ikke brænder op, og den kan derfor trænge dybt ind i maden. Dette medfører også, at koldrøgede madvarer kan holde sig længe, og de får en kraftig røgsmag.

Når maden får en halvvarm røgning, ligger temperaturen mellem 30 og 50 grader. Røgsmagen er ikke så kraftig som ved en koldrøgning, og maden kan heller ikke holde sig så længe som koldrøget mad. Mad, der er udsat for en halvvarm røgning, bevarer et råt udseende og er perfekt til f.eks. pølser, hamburgerryg, bacon og rullepølse.

Hvis maden bliver varmrøget, bliver det udsat for temperaturer mellem 50 og 90 grader. Denne røgningsmetode er ikke egnet til konservering og bruges derfor udelukkende for udseendets og smagens skyld. De høje temperaturer medfører, at proteinerne i maden vil stivne, og maden får derfor et gyldenbrunt og varmebehandlet udseende. Varmrøget mad får ikke så kraftig en røgsmag som koldrøget og halvvarmt røget mad, men røgsmagen er dog stadig tydelig. Varmrøgning er perfekt til de fleste madvarer, der skal serveres indenfor kort tid. Denne røgningsmetode kan bl.a. bruges til pølser og fisk.

Heldigvis skal du ikke tage stilling til, hvilken røgningsmetode du ønsker at bruge. De fleste af vores røgeovne kan nemlig røge maden på flere forskellige måder.

Bliv klar til at lave lækker hjemmerøget mad allerede i dag. Find din røgeovn her.

Perfekte koldrøgningsovne til hjemmerøgning

Når du skal have en ny røgeovn er det vigtigt at du vælger en der kan bruges til lidt af det hele. En stor del af røgningens verden er forbundet med koldrøgning. Så selvfølgelig skal din røgeovn også være en koldrøgningsovn.
Hvis du gerne vil lave ting som f.eks bacon, koldrøget mørbrad, koldrøget laks, røget dyrekølle eller give en ost nye smagsmæssige nuancer, så er det med en koldrøgningsovn du skal lave det. Ovnene du finder hos os er enten for sig selv, eller med det rette tilbehør yderste velegnede til koldrøgning.
Kendetegnet ved koldrøgning er ofte at røgudviklingen ikke er så kraftig som ved varmrøgning, men til gengæld er det der skal røget meget længere tid i røgeovnen. Et godt eksempel kunne være bacon som typisk bliver koldrøget fra 36 til 72 timer i koldrøg. Med en ovn der er lavet til koldrøgning får du derfor de optimale betingelser for at lave lækre koldrøgede frokostklassikere på en nem og god måde.

Hvad bør man bruge til koldrøgning

Et godt sted at starte med koldrøgning er enten fisk eller svinekød. Vi anbefaler ofte at den første tur ud i koldrøgning skal være med bacon og røget mørbrad. Det anbefaler vi af 2 grunde; For det første - hvem kan ikke li' bacon? Og en koldrøget mørbrad passer bare til så mange ting fra et stykke brød med æggestand til salater og til ostebordet. En anden grund er også at både mørbraden og koldrøget bacon kan saltes i den samme saltlage, tørres lige længe og røges den samme tid. Man kan derfor komme godt i gang med nogle sikre klassikere på en forholdsvis nem måde.
Koldrøget laks eller ørred er også et andet godt sted at starte. Hvis du er lystfisker og har lidt fisk med hjem eller i fryseren, så kom dem i en saltlage eller tørsaltning og koldrøg og nyd din fisk på en dejlig måde.

Hvad er de bedste opskrifter at starte med i sin rygeovn?

Rigtig mange forbinder røgvarer med ting som Bacon, mørbrad og røget fisk. Derfor har vi her samlet 3 opskrifter på nemme ting du kan starte med at lave i din rygeovn, så du kan komme godt i gang med at blive røg mester derhjemme.

Opskrift på hjemmelavet bacon

 Ingredienser:

1 udbenet Ribbensteg

2,4% salt, halvt fint salt og halvt nitritsalt (forklaring følger)

Fremgangsmåde:

  • Start med at gøre din ribbensteg fin og puds rester af bruskstykker eller ben af. Nogle vælger også at skære det yderste svær af ribbenstegen (Som så selvfølgelig bruges til at lave flæskesvær af :)), da det godt kan være en smule sejt på det færdige stykke bacon. Ingenting er rigtigt eller forkert her - det er en smagssag.
  • Vej salt af så der er 2,4% af kødets vægt. Har du f.eks 1000 gram ribbensteg, så skal der bruges 24 gram salt. Hvis du vil bruge nitritsalt til din bacon så brug halvt almindeligt køkkensalt og halvt nitritsalt. Der sker ikke noget ved at bruge rent nitritsalt - der er bare ingen grund til det.
  • Kom ribbenstegen i en frysepose og drys det afvejede salt jævnt hen over alle sider af ribbenstegen. Det er vigtigt at der ikke ligger store klumber af salt på ribbenstegen her.
    Hvis du har en vakuumpakker kan du med fordel pakke din ribbensteg i vakuumpose, og vakuumsalte det.
  • Nu skal ribbenstegen valte i køleskabet. Saltningstiden er 1 døgn pr cm. tykkelse af ribbenstegen. Så er din ribbensteg 4 cm tyk, så skal den altså salte 4 dage i køleskabet inden vi kan fortsætte. Hvis du har vakuumpakket dit bacon skal det bare have lov at passe sig selv i køleskabet, men hvis det er i en almindelige frysepose, så skal det vendes morgen og aften, så saltet fordeler sig jævnt i kødet.
  • Når dit bacon er saltet færdigt skal det tørres et par dage i enten køleskab eller tørreskab. Overfladen skal være tør og blank når dit kød skal i rygeovnen, så det tager godt imod røgen.
  • Dit bacon skal nu koldrøges i 24-36 timer alt efter hvor meget røgsmag du gerne vil have. Der er også forskel på rygeovne og hvor meget røg der er i dem, så det er her du skal prøve dig frem.
  • Efter røgning skal dit bacon modne. Det her er den meget svære periode for du har nok mest lyst til bare at spise det nu. Og det kan du godt, men det bliver kun bedre af at modne i dage eller uger. Dit bacon kan hænge og modne i et flueskab eller på en rist i køleskabet.

Opskrift på røget mørbrad i rygeovn

Røget mørbrad er en rigtig lækker ting at lave i sin rygeovn. Og vi anbefaler at man laver det sammen med sin hjemmelavede bacon som du kan finde opskriften på herover.

Grunden til at vi anbefaler det, er at du skal bruge præcis samme opskrift og fremgangsmetode som når man laver bacon. Det kan så at sige følges af hele vejen fra gris til bord.

Derfor, hvis du vil lave hjemmelavet røget mørbrad, så skal du bare læse opskriften ovenfor og så får du det lækreste hjemmelavede røgede mørbrad du nogensinde kunne forestille dig komme ud af din egen rygeovn.

 

Opskrift på røget laks i rygeovn

Rigtig mange nyder at kunne lave sin egen røgede laks. Og har man sin egen rygeovn, så er det meget oplagt at lave det i den. Om det er dig selv der har fanget laksen eller du har hentet den i køledisken gør ingen forskel. Resultatet skal nok blive fantastisk uanset hvis bare du følger den her simple opskrift:

Ingredienser

2 laksesider (ca. 1.5 kg.)

75 gram fint salt

75 gram sukker

Fremgangsmåde:

  • Start med at trim laksesiderne til og fjern evt. de små ben der kan sidde i midten af laksesiden. Skyl laksen under koldt vand og tør den godt og grundigt af med køkkenrulle på både skind og kødside.
  • Bland salt og sukker sammen og drys et lille lag i bunden af et fad. Læg laksesiderne ovenpå og fordel resten af sukker/salt blandingen over laksen.
  • Lad laksesiderne trække i køleskabet 5-7 timer, og skyl derefter overskydende salt af under den kolde hane.
  • Tør igen laksesiderne godt og grundigt med køkkenrulle, og lad den stå i et par timer og tørre yderligere. Har du et koldt bryggers hvor du kan linde vinduet lidt er det rigtig godt, så der kommer lidt luftcirkulation over laksesiderne.
  • Nu skal laksen varmryges. Afhængigt af hvilken rygeovn du har, så tænder du op eller indstiller den til ca. 60 grader. Mange steder står der højere temperaturer, men vi ryger ved den her lave temperatur og i lidt længere tid for at undgå at der trækker de hvide proteiner ud i kødet, og samtidigt bliver laksen dejlig saftig.
    Laksen skal ryges i 2-3 timer til den har en kernetemperatur på ca. 55 grader.
  • Den røgede laks kan serveres direkte fra rygeovnen eller bruges kold i en salat eller sandwich.

 

Ofte stillede spørgsmål om rygeovne

Kan alle rygeovne bruges til kold og varm rygning?

De fleste ovne er velegnede til både kold og varmrygning. Hvis ovnen kan varmryge, så kan den som udgangspunkt også bruges til koldrygning.

Hvor længe tager det at ryge mad?

Det kommer an på om det er koldrygning eller varmrygning. Koldrygning tager typisk flere timer end varmrygning.

Kan jeg bruge min grill til at ryge i?

Ja, det kan du godt. Mange gange er det dog mere praktisk at bruge en rygeovn som er lavet til formålet.