Vi modtager ikke ordrer pt.
Vi modtager ikke ordrer pt.
  • pizza toppings på bord
  • pizza toppings på bord
Udgivet d. 26-01-2022 09:40

Pizzatoppings – få inspiration til lækkert pizzafyld

Pizzatoppings – få inspiration til lækkert pizzafyld


Det kan egentlig siges meget kort: Du går sjældent galt i byen med en hjemmelavet pizza. Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at selve dejen er hjertet i din pizza. Når du først har styr på, hvordan man laver den perfekte pizzadej, er der ikke meget at frygte. Du må dog alligevel ikke undervurdere pizzatoppings – altså det, vi også kalder for pizzafyldet. Pizzatoppings er prikken over i’et og det, der tager din pizza til helt nye højder.

En pizza kan selvfølgelig laves i mange forskellige varianter, og det er kun fantasien, som sætter grænser for, hvad du kan putte på din pizza. Jeg vil dog alligevel give dig lidt tips og inspiration til, hvilke pizzatoppings du kan bruge. Forhåbentligt får du øjnene op for helt nye smagskombinationer.  

Klassikeren – ost som pizzatopping

Du kan vel nærmest ikke sige pizza uden også at tænke på ost. For rigtig mange er pizza og ost nemlig en pakkeløsning, og det kan jeg godt forstå. De fleste, der kaster sig ud i projekt hjemmelavet pizza, styrer direkte mod supermarkedet og køber den klassiske ”Revet pizzatopping”. Det kan være en ganske nem og hurtig løsning, men hvis du gerne vil kæle for din pizza, bør du se andre veje.

Det kommer nok ikke helt som en overraskelse, når jeg fortæller dig, at mozzarella er et rigtig godt bud på den perfekte ost til din pizza. Du kender helt sikkert mozzarellaen fra køledisken i supermarkedet. Den bør du holde dig fra, hvis du gerne vil forkæle dine smagsløg. Helt overordnet findes der er to slags mozzarella, som anvendes til pizza. Nemlig frisk mozzarella og low moisture- mozzarella. Den, du kender fra supermarkedet, er ingen af delene.

Hvis du gerne vil give dig selv den helt store smagsoplevelse, bør du kombinere mozzarellaen med cheddarost. Det er dog vigtigt, at du vælger den helt rigtige cheddarost. Mange cheddaroste smelter ikke helt så godt, som mozzarella gør. En ung cheddar har dog en bedre smelteevne end en lagret cheddar. En lagret cheddar smuldrer lidt mere og giver en mere knasende struktur og en skarpere smag. Begge typer cheddar smager utroligt godt, så i sidste ende handler det bare om at finde den kombination, du synes bedst om.

Pizzatoppings for kødelskeren

Hvis du er en rigtig kødelsker, vil du helt sikkert sætte pris på dette afsnit. Jeg tør godt love, at jeg ikke kommer til at tale om pizza med revet industriskinke. I stedet vil jeg langt hellere tale om prosciutto-pizzaen. Prosciutto betyder skinke på italiensk, og prosciutto-pizza er en klassisk pizza, som alle pizzeriaer med respekt for sig selv har på menukortet. Den findes i mange forskellige udgaver, og hvis du ikke vil gå på kompromis med smagsoplevelsen, skal du også denne gang styre uden om supermarkedet.

Du kan f.eks. lave en prosciutto-pizza med prosciutto crudo. Det er en tørsaltet og lufttørret skinke, som normalt skæres i tynde skiver og serveres helt uden tilberedning. Hvis navnet lyder bekendt, er det nok fordi, du har fået den serveret som tapas. Prosciutto cotto er derimod en kogt skinke, som også er skåret i tynde skiver. Begge dele giver din pizza en eminent smag, som er svær at sætte ord på. Hvis du gerne vil give din prosciutto-pizza et ekstra touch, så skader en gang rucola bestemt ikke.

Pizzatoppings til vegetaren

Pizza er for mange forbundet med et lækkert lag af kød, men der findes faktisk masser af vegetariske pizzatoppings, som kan få selv kødelskerens tænder til at løbe i vand. Der er selvfølgelig den klassiske kartoffelpizza, som efterhånden har fundet vejen ind til manges hjerter. Kartoffelpizza består typisk af kartofler skåret i tynde skiver, mozzarella og rosmarin. Selvom det lyder forholdsvis simpelt, skaber de få ingredienser et lækkert måltid, og sammen udgør de en fantastisk helhed på din hjemmelavede pizza.

En anden pizza, der også udfordrer de klassiske pizzatoppings, er en pizza med pesto, artiskok og spinat – toppet med lidt citronsaft. Denne pizza kan man sagtens klassificere som en vaskeægte forårspizza. Den smager akkurat, som en pizza skal smage på en solskinsramt aprildag.