Vi modtager ikke ordrer pt.
Vi modtager ikke ordrer pt.
Udgivet d. 03-06-2019 13:19

Røgesmuld, træpiller eller røgeflis?

Røgning af fødevarer er faktisk en tradition fra gammel tid, der blev brugt til at øge holdbarheden på kød mm. Gennem forskellige teknikker har røgning udviklet sig til i dag at være en metode til at tilføre en rig, indtrængende røgaroma og smag til forskellige fødevarer. Processen kan udføres ved hjælp af en rygeovn eller grill, men konceptet er det samme.
Det vigtigste ved røgning er den form for træ, der anvendes. Afhængigt af hvilke fødevarer du ryger, og hvilken type udstyr/røgeovn du arbejder med, er det vigtigt at kende forskellene mellem træsorterne og udformningen af sit røgesmuld/flis/piller. Her gennemgår vi de mest brugte typer der bruges til rygning både i Grill og røgeovne.

træpiller:
Træpiller er lavet af fint malet hårdttræ i forskellige sorter. De skal ikke sammenlignes med træpiller der er lavet til varmefyr. Træpiller til grills og røgning er lavet i rent træ og der er brugt naturlige bindemidler. Træpillerne er lavet i forskellige sorter der er presset og formet til en cylinderform, som så er skåret i små piller. Træpiller kan bruges til varm eller kold rygning.
Træpiller udvikler en smule mere varme men brænder langsommere end savsmuld eller rygeflis, hvilket gør det let at styre temperaturen, især ved kold rygning.
100% naturlige træpiller leverer en mere ensartet røg med meget lidt aske eller harpiks. Når du vælger træpiller, skal du sørge for at købe et mærke, der ikke indeholder tilsætningsstoffer. Mærker, der bruger fyldstoffer eller bindemidler, kan forårsage giftige dampe, dårlig smag og ustabile temperaturer.

Kan bruges i:
Røggeneratorer
Elektriske, gas- og kulrøgeovne
Røgbokse

 

Træflis:
Man kan lave sit eget træflis af løvtræ ved at køre det igennem en flishugger. Der er også mange varianter af træflis fremstillet til røgning. Træstykkerne eller “chips’ene” giver en naturlig røgsmag til fødevarer og kan fås i en række smagsvarianter fra f.eks. gamle whisky tønder. Træflis brænder hurtigere end savsmuld eller træpiller. Træflisen kan opblødes i vand i ca. 30 minutter før det skal bruges så det frembringer damp, der tilføjer fugt og varme til rygningsprocessen. Denne metode forlænger også brændetiden på flisen. Hemmeligheden med at bruge træflis er at lukke for ilttilførslen så det ulmer og ryger. Hvis der går ild i træflisen vil der opstå en bitter røg.

Kan bruges i:
Røggeneratorer
El-, gas- og kulgrill
Røgbokse

Savsmuld/røgesmuld:
Savsmuld er et relativt billigt råmateriale til brug til rygning. Det brænder langsommere end træflis, men hurtigere end træpiller. Savsmuld kan bruges til varm eller kold rygning og giver en fin, jævn røg. Dog laver savsmuld mindre varme end chips eller pellets, så skal du varmrøge skal der laves varme med enten varmelegeme eller et bål. Savsmuld/røgesmuld anvendes ofte til koldrøgning af pølser, fisk og forskellige kødstykker. Savsmuld skal altid være helt tørt når man skal bruge det til røgning.

Kan bruges i:
Bærbare røgeovne/kasper røghat
Elektriske og gasrøgere
Røgbokse
Røgesnegle
Koldrøgningsgeneratorer